У нас няма официална статистика колко души живеят на улицата. Различни

...
У нас няма официална статистика колко души живеят на улицата. Различни
Коментари Харесай

Все по-често в центровете за настаняване на бездомни попадат млади хора

У нас няма публична статистика какъв брой души живеят на улицата. Различни са аргументите хора да остават без дом и да спят по пейките пред някой храм, до входа на спектакъл, в подлези и други публични пространства.

Новият заместник-кмет по обществените действия Надежда Бачева заяви, че до края на март бездомни и обществено слаби ще могат да взимат своя обяд в храма " Света Параскева " в столицата.

Три са центровете за настаняване на бездомни на територията на Столичната община, само че не всеки път бездомните са съгласни да бъдат приютени в тях. Това е и повода мобилни екипи на Столичната община да отиват при тях и да им раздават топли питиета, плодове и сандвичи.

Един от центровете се намира в кв. " Красна поляна ".

" Тази самодейност за настаняване на бездомни хора не е единствено през зимните месеци ", прецизира неговият шеф Валентина Рунева.

" Винаги се настаняват. Към Столична община има основани мобилни групи, които реагират на всеки подаден сигнал, 24 часа в денонощието могат да отреагират и да бъде оказана нужната помощ. "

Следствен отдел към окръжна прокуратура е сключила контракт и два пъти седмично се доставят пакети с храна, споделя Рунева.

" Има създадена микрокухня. Разполагаме с печки. Който желае, може да си сготви това, което на него му се яде. "

Бездомните са съхранили възприятието си за горделивост и се срамят да контактуват с медиите. Не желаят техни близки да научат, че са стигнали дотук, споделя Валентина Рунева.

" Голяма част от домуващите имат близки и родственици, които нямат опция да им обезпечат поддръжка или заслон, по тази причина те се обръщат към нас. Те имат някакво доверие в обществената институция, че може нещо да се направи, да им се помогне ", разяснява шефът на дома.

Поддържа се тясна връзка с общинските лечебни заведения, които да поемат бездомни хора при здравословен проблем, отбелязва още Рунева.

По думите ѝ, някои от жителите описват своите истории – за какво са останали на улицата. " Премълчават някои неща, само че споделят. Осъзнават, че казвайки казуса, ние бихме могли най-адекватно да ги осведомяваме, да ги насочим къде да отидат.

По-възрастните се насочват сполучливо към обществени и здравни заведения, само че в последно време се вижда, че все по-голяма част от бездомните са младежи, и то с доста ниска степен на просветеност, акцентира своите наблюдения Валентина Рунева.

" Има фамилии с деца. Много огромна част желаят да им се обезпечи общинско жилище, само че това не е от нашата подготвеност. Препращаме ги към съответните районни общини. Ние няма по какъв начин да им осигурим по този начин мечтаното жилище. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР